Handboek voor een Sales Recruiter

Sales recruitment werving en selectie headhunters Sales

Als recruiter kun je de volgende vragen stellen tijdens een intakegesprek voor een vacature als salesmanager:

Hoeveel ervaring heeft de geschikte kandidaat in sales management of een vergelijkbare rol?

In het algemeen, hoe groter en complexer het bedrijf, hoe meer ervaring een kandidaat zou moeten hebben. Een kandidaat die solliciteert naar een sales manager rol in een groot en complex bedrijf, zou waarschijnlijk meer ervaring moeten hebben dan een kandidaat die solliciteert naar een vergelijkbare rol in een kleiner bedrijf.

Voor een beginners of junior posities in sales management, kan een opleiding of een paar jaar ervaring in sales of commerciële rol, voldoende zijn. Terwijl voor een Senior of een leidinggevende functie in sales management, zou een kandidaat waarschijnlijk meerdere jaren ervaring in sales management of een vergelijkbare leidinggevende rol hebben, samen met specifieke vaardigheden en certificaten.

Wat is de verkoopstrategie van uw bedrijf en hoe past de salesmanager hierin?

De verkoopstrategie van een bedrijf beschrijft de aanpak die het bedrijf volgt om producten of diensten aan klanten te verkopen. Dit kan variëren van bedrijf tot bedrijf, afhankelijk van de producten of diensten die worden aangeboden, de markt waarin het bedrijf opereert en de doelgroep.

De verkoopstrategie van een bedrijf kan bijvoorbeeld gericht zijn op kwalitatief hoogwaardige producten of diensten, op de prijs of op het bieden van een unieke ervaring voor de klant. Dit kan bijvoorbeeld ondersteund worden door marketingactiviteiten zoals PR, social media, of verkooptrainingen voor de salesmanager.

De salesmanager speelt een belangrijke rol in het uitvoeren van de verkoopstrategie van het bedrijf. De salesmanager is verantwoordelijk voor het identificeren van leads, het opbouwen en onderhouden van relaties met klanten, het onderhandelen van contracten en het behalen van verkoopdoelstellingen. De salesmanager is ook verantwoordelijk voor het signaleren van kansen en bedreigingen in de markt, die relevant kunnen zijn voor de verkoopstrategie van het bedrijf.

Hoe wordt het succes van een salesmanager bij uw bedrijf gemeten?

Het meten van het succes van een salesmanager binnen een bedrijf kan op verschillende manieren gebeuren. Dit kan afhankelijk zijn van de verkoopstrategie van het bedrijf en de specifieke verkoopdoelstellingen.

Een aantal voorbeelden van manieren waarop het succes van een salesmanager gemeten kan worden zijn:

 • Verkoopquota: Dit is een doelstelling voor het aantal producten of diensten dat een salesmanager moet verkopen binnen een bepaalde periode. Dit kan bijvoorbeeld een maandelijkse of kwartaal doelstelling zijn.
 • Omzetgroei: Dit meet het aantal verkoopdollars dat een salesmanager genereert, in vergelijking met een voorgaande periode.
 • Klanttevredenheid: Dit meet hoe tevreden klanten zijn over de verkoopbenadering van een salesmanager en de service die hij of zij biedt. Dit kan worden gemeten via klanttevredenheidsonderzoeken.
 • Marktaandeel: Dit meet het percentage van de totale verkoop in een bepaalde markt of sector dat wordt gegenereerd door een salesmanager.
 • Leadgeneratie: Dit meet het aantal potentiële klanten dat een salesmanager genereert.
 • Terugkom ratio: Dit meet de hoeveelheid klanten die terugkomen voor een aankoop na een eerdere aankoop.

Hoeveel tijd wordt er besteed aan het opbouwen en onderhouden van relaties met bestaande klanten? En hoeveel tijd aan prospectie van nieuwe klanten?

Hoe wordt de werklast verdeeld tussen sales management en administratie?

De verdeling van werklast tussen sales management en administratie kan variëren afhankelijk van het bedrijf en de specifieke eisen van de vacature. In het algemeen zou een salesmanager zich richten op activiteiten die gericht zijn op het genereren van inkomsten, terwijl de administratie zich zou richten op taken die gericht zijn op het verwerken en verwerken van informatie. Hier zijn enkele voorbeelden van taken die vaak worden verdeeld tussen sales management en administratie:

 • Sales management:
  • Opstellen van verkoopstrategieën
  • Prospectie van nieuwe klanten
  • Onderhouden van relaties met bestaande klanten
  • Onderhandelen van contracten
  • Beheren van verkoopquota
  • Reizen om afspraken te maken
 • Administratie:
  • Opstellen van offertes
  • Bijhouden van verkoopdata
  • Verwerken van orders
  • Bijhouden van klantengegevens
  • Opstellen van verkooprapporten
  • Verzenden van facturen

Hoe ziet de samenwerking tussen sales management en andere afdelingen binnen het bedrijf eruit?

De samenwerking tussen sales management en andere afdelingen binnen een bedrijf is belangrijk voor het realiseren van de verkoopdoelstellingen en het bieden van een goede service aan klanten. Voorbeelden van hoe de samenwerking tussen sales management en andere afdelingen kan eruit zien:

 • Samenwerking tussen sales management en marketing: Sales management en marketing werken samen om leads te genereren en te converteren in verkoop. Marketing richt zich vaak op branding en awareness-campagnes, terwijl sales management zich richt op leadgeneratie en -kwalificatie.
 • Samenwerking tussen sales management en productontwikkeling: Sales management werkt samen met productontwikkeling om de klantbehoeften te begrijpen en te vertalen naar productontwikkeling en innovatie.
 • Samenwerking tussen sales management en klantenservice: Sales management werkt samen met klantenservice om klanttevredenheid te verhogen en te waarborgen. Door samen te werken, kunnen klachten sneller opgelost worden en kan klanttevredenheid beter worden gemeten.
 • Samenwerking tussen sales management en financiële afdeling: Sales management werkt samen met de financiële afdeling om de verkoopresultaten te analyseren en om prognoses te maken.

Wat is de rol van de salesmanager bij het onderhandelen van contracten?

De rol van een salesmanager bij het onderhandelen van contracten is vaak afhankelijk van de grootte en complexiteit van het bedrijf en de specifieke eisen van de vacature.

In de meeste gevallen zal een salesmanager een belangrijke rol spelen in het onderhandelingsproces, omdat hij of zij vaak de eerste aanspreekpunt is voor de klant en een diepgaande kennis heeft van de producten en diensten die het bedrijf aanbiedt. De salesmanager zal vaak leiden in onderhandelingen en zal vaak verantwoordelijk zijn voor het presenteren van de voorwaarden van het contract aan de klant en het beantwoorden van vragen.

Er zijn meestal een aantal taken die de salesmanager zou kunnen uitvoeren bij het onderhandelen van contracten, zoals:

 • Het identificeren van de belangrijkste eisen van de klant en het bepalen hoe deze kunnen worden aangepakt.
 • Het opstellen van een offerte of een contractvoorstel.
 • Het presenteren van de offerte of het contractvoorstel aan de klant.
 • Het onderhandelen van de voorwaarden van het contract, zoals prijs, betalingstermijnen, leveringscondities en servicevereisten.
 • Het opstellen van een definitief contract, als beide partijen akkoord gaan met de voorwaarden.
 • Het volgen van de implementatie van het contract, waaronder het coördineren van de werkzaamheden die nodig zijn voor de levering van de producten of diensten, en het opstellen van een implementatieplan voor de klant.

Is er sprake van een verkoopquotum? Zo ja, hoe is deze opgebouwd?

Een verkoopquotum is een doelstelling voor het aantal producten of diensten die een salesmanager moet verkopen binnen een bepaalde periode. In veel bedrijven wordt er sprake van verkoopquotums om sales managers te stimuleren om hun verkoopdoelstellingen te behalen.

Hoe de verkoopquotum opgebouwd is, kan variëren afhankelijk van het bedrijf en de specifieke eisen van de vacature. Hier zijn enkele voorbeelden van hoe een verkoopquotum kan worden opgebouwd:

 • Aantal verkochte producten of diensten: Dit is de meest voorkomende manier om een verkoopquotum op te bouwen. Dit kan bijvoorbeeld een maandelijks of kwartaal doelstelling zijn voor het aantal verkochte producten of diensten.
 • Omzetgroei: In plaats van een quotum voor het aantal verkochte producten of diensten, kan een bedrijf ook een verkoopquotum baseren op de groei van de omzet in vergelijking met een voorgaande periode.
 • Marktaandeel: Dit kan zijn een doelstelling voor het percentage van de totale verkoop in een bepaalde markt of sector die moet worden gegenereerd door een salesmanager.
 • Aantal gegenereerde leads: Deze specifieke quotum is gericht op het aantal leads dat een salesmanager genereert.

Wat zijn de verwachtingen voor groei en ontwikkeling binnen de functie van salesmanager?

De verwachtingen voor groei en ontwikkeling binnen de functie van een salesmanager kunnen variëren afhankelijk van het bedrijf en de specifieke eisen van de vacature.

Onderstaand enkele voorbeelden van verwachtingen die vaak gelden voor een salesmanager:

 • Verkoopgroei: Een van de belangrijkste verwachtingen voor een salesmanager is dat hij of zij bijdraagt aan de groei van de verkoop van producten of diensten. Dit kan bijvoorbeeld worden gemeten in termen van omzetgroei of aantal verkochte producten of diensten.
 • Klanttevredenheid: Een andere verwachting is dat een salesmanager bijdraagt aan een hoge klanttevredenheid. Dit kan bijvoorbeeld worden gemeten door middel van klanttevredenheidsonderzoeken.
 • Marktaandeel: Een salesmanager wordt vaak verwacht bij te dragen aan de groei van het marktaandeel van het bedrijf in een specifieke markt of sector.
 • Ondersteunen van sales team: Een sales manager wordt ook verwacht een leiderschapsrol te vervullen en het sales team te ondersteunen bij het behalen van hun verkoopdoelstellingen.
 • Nieuwe producten of diensten: Een salesmanager wordt ook verwacht om nieuwe producten of diensten te introduceren bij bestaande klanten of prospects en om nieuwe markten te verkennen voor verkoopmogelijkheden
 • Professional development: Er wordt verwacht dat een salesmanager zichzelf blijft ontwikkelen door bij te dragen aan opleidingen en workshops en de nieuwste verkooptechnieken en -trends te leren kennen.

Hoeveel reizen is er vereist voor deze functie?

Sommige sales managers reizen weinig of niet, vooral als hun verkoopgebied beperkt is tot een specifieke regio of als de verkoop voornamelijk plaatsvindt via telefoon of internet.

Andere sales managers kunnen veel reizen, vooral als hun verkoopgebied de hele wereld omvat of als hun producten of diensten alleen op locatie kunnen worden aangeboden of gedemonstreerd.

Er zijn ook posities waarbij een bepaalde hoeveelheid reizen verwacht wordt, afhankelijk van de klantenbasis of de specifieke doelstellingen. Bijvoorbeeld, als een sales manager zich richt op het verkopen van producten of diensten aan bedrijven, kan het bezoeken van klantenbedrijven een vereiste zijn. Dit kan meer reizen vereisen dan wanneer een sales manager zich richt op particuliere klanten.

Hoe behandelen jullie klachten en feedback van klanten in jullie bedrijf?

Het is belangrijk voor een bedrijf om een effectieve procedure te hebben voor het behandelen van klachten en feedback van klanten, om ervoor te zorgen dat klanten tevreden blijven en klachten op een efficiënte manier worden opgelost.

Hier zijn enkele algemene stappen die een bedrijf kan nemen om klachten van klanten efficiënt te behandelen:

 1. Luisteren naar de klacht: Het is belangrijk om de klant de gelegenheid te geven om hun klacht uitgebreid te beschrijven. Dit kan in een gesprek gebeuren of via een online feedbackformulier. Dit helpt om te achterhalen wat de werkelijke klacht is, en om een oplossing te bedenken.
 2. Verzamel informatie: Verzamel zo veel mogelijk informatie over de klacht, zoals de details van de verkoop of transactie, product- of dienstinformatie en eventuele eerdere communicatie met de klant.
 3. Bevestig het begrip van de klacht: Zorg ervoor dat de klant weet dat hun klacht is ontvangen en begrepen en geef feedback op hoe het bedrijf de klacht zal behandelen.

Hoe doen jullie product of dienst training aan de salesmanager?

Hier zijn enkele manieren waarop een bedrijf training aan sales managers voor hun producten of diensten kan geven:

 1. Interne training: Een bedrijf kan interne trainingen aanbieden voor sales managers om hen te helpen de producten of diensten beter te begrijpen. Dit kan in de vorm van workshops, seminaries of training op locatie zijn.
 2. Product- of dienst specifieke trainingen: Bedrijven kunnen ook specifieke trainingen aanbieden voor hun producten of diensten, zodat sales managers meer informatie krijgen over de specifieke kenmerken en voordelen van de producten of diensten.
 3. Shadowing of een mentor: Een sales manager kan ook de kans krijgen om andere sales managers te volgen of om met een mentor te werken, zodat ze kunnen leren door te observeren hoe ervaren sales managers hun producten of diensten verkopen.
 4. Online training: Er zijn ook verschillende online trainingen beschikbaar die sales managers kunnen volgen op hun eigen tijd en tempo, deze kunnen bijvoorbeeld bestaan uit video’s, webinars of e-learning modules.
 5. Klantbezoeken:

 

Let erop dat deze vragen kunnen variëren en aangepast moeten worden aan de specifieke eisen van de vacature en het bedrijf. Dit zijn suggesties maar u kunt natuurlijk ook vragen toevoegen of weglaten die specifiek voor uw situatie gelden.

Contact

Heeft u een vraag of wilt u dat wij contact met u op nemen, gebruik dan eenvoudig onderstaand formulier. Vul alle verplichte gegevens (aangeduid met *) in, zodat we u zo goed mogelijk kunnen helpen.

Sending
 

©2024 Powered by JOTMARDRISEP

Sales recruitment werving en selectie

Algemene Voorwaarden

Tarieven

Disclaimer

× Hoe kan ik je helpen?

Log in with your credentials

Forgot your details?