Verkoopwerving: Hoe vind en selecteer je de beste kandidaten voor je verkoopteam?

 1. Inleiding: Wat is verkoopwerving en waarom is het belangrijk?
 2. Belangrijke vaardigheden en kwalificaties voor verkoopfuncties: Een overzicht van de belangrijkste vaardigheden en kwalificaties die vereist zijn voor verkoopfuncties, zoals communicatievaardigheden, klantgerichtheid, resultaatgerichtheid en productkennis.
 3. Verschillende soorten verkoopfuncties: Een overzicht van de verschillende soorten verkoopfuncties die er zijn, zoals accountmanager, sales executive, sales manager en sales director. Hierbij wordt ingegaan op de specifieke taken, verantwoordelijkheden en vereiste kwalificaties voor elke functie.
 4. Verkoopwerving: Hoe vind je de beste kandidaten voor je verkoopfuncties? Hierbij worden verschillende wervingsmethoden besproken, zoals het plaatsen van vacatures op jobboards, het inhuren van een recruitmentbureau, het zoeken naar kandidaten via LinkedIn en het organiseren van wervingsdagen.
 5. Het selectieproces: Hoe selecteer je de beste kandidaten voor je verkoopfuncties? Hierbij worden verschillende stappen in het selectieproces besproken, zoals het screenen van CV’s, het afnemen van interviews en het uitvoeren van assessments.
 6. Training en ontwikkeling van verkoopteams: Een overzicht van de verschillende manieren waarop je je verkoopteam kunt trainen en ontwikkelen, zoals het geven van trainingen, coaching en mentoring.
 7. Evaluatie van verkoopteams: Hoe meet je de prestaties van je verkoopteam en hoe kun je deze verbeteren? Hierbij worden verschillende manieren besproken om de prestaties van je verkoopteam te meten, zoals het bijhouden van de verkoopcijfers en het afnemen van evaluatiegesprekken.
 8. Conclusie: Een samenvatting van de belangrijkste punten en een aanbeveling om de beste kandidaten voor je verkoopfuncties te vinden via verkoopwerving.

 

Verkoopwerving is het proces van het vinden, selecteren en aannemen van getalenteerde verkopers om een organisatie te versterken. Het is een kritisch proces dat veel tijd en middelen kan vergen om de juiste persoon voor de taak te vinden. Een succesvolle verkoopwerving kan het verschil maken tussen een gemiddelde en een uitstekende verkoopafdeling, wat directe invloed heeft op de groei en winstgevendheid van een bedrijf.

Het is van cruciaal belang om de juiste kandidaat te vinden, omdat een slechte aanwerving kan leiden tot gemiste verkoopkansen en verlies van omzet. Verkoopwerving vereist daarom een grondige kennis van de branche, de verkoopprocessen en de eigenschappen die nodig zijn voor succes in de verkoop.

In deze informatiepagina zullen we de belangrijkste aspecten van verkoopwerving bespreken, inclusief hoe u de juiste kandidaten kunt vinden, wat u moet zoeken bij het selecteren van kandidaten en hoe u uw verkoopwervingsproces kunt optimaliseren om de beste resultaten te behalen.

 

Om succesvol te zijn in een verkoopfunctie zijn er bepaalde vaardigheden en kwalificaties nodig die het verschil kunnen maken tussen het behalen van targets en het missen van kansen. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste vaardigheden en kwalificaties die vereist zijn voor verkoopfuncties.

 1. Communicatievaardigheden: Een van de belangrijkste vaardigheden voor verkoopprofessionals is de mogelijkheid om effectief te communiceren met klanten. Dit omvat zowel mondelinge als schriftelijke communicatievaardigheden. Verkoopprofessionals moeten in staat zijn om helder en beknopt te communiceren, zodat klanten hun producten en diensten begrijpen en waarderen.
 2. Klantgerichtheid: Succesvolle verkoopprofessionals moeten zich volledig richten op de behoeften en wensen van hun klanten. Dit betekent dat ze moeten luisteren naar de feedback van klanten en bereid moeten zijn om aan hun behoeften te voldoen. Een klantgerichte houding is van cruciaal belang voor het opbouwen van sterke en langdurige klantrelaties.
 3. Resultaatgerichtheid: Verkoopprofessionals moeten resultaatgericht zijn en in staat zijn om doelen te stellen en te bereiken. Het behalen van verkoopdoelstellingen is een belangrijk onderdeel van het succes van een verkoopprofessional, en hij of zij moet in staat zijn om zich te richten op deze doelen en inspanningen te leveren om ze te bereiken.
 4. Productkennis: Om effectief te kunnen verkopen, moeten verkoopprofessionals diepgaande kennis hebben van hun producten en diensten. Ze moeten weten hoe hun producten of diensten werken en welke voordelen ze bieden ten opzichte van de concurrentie. Dit stelt hen in staat om hun producten en diensten op een effectieve manier te presenteren en te verkopen aan klanten.
 5. Netwerken: Succesvolle verkoopprofessionals weten hoe ze relaties moeten opbouwen en onderhouden met belangrijke beslissers en contactpersonen binnen hun branche. Dit omvat het opbouwen van sterke relaties met potentiële klanten, bestaande klanten, leveranciers en andere belangrijke contacten die kunnen helpen bij het realiseren van verkoopsucces.
 6. Zelfvertrouwen: Verkoopprofessionals moeten zelfverzekerd zijn in hun aanpak en in staat zijn om te overtuigen en te onderhandelen met klanten. Dit vereist een hoge mate van zelfvertrouwen en assertiviteit, evenals een vermogen om te reageren op afwijzing en om te gaan met onverwachte situaties.

Verschillende soorten verkoopfuncties binnen organisaties

Er zijn verschillende soorten verkoopfuncties binnen organisaties, elk met hun eigen specifieke taken, verantwoordelijkheden en vereiste kwalificaties. Hieronder volgt een overzicht van de meest voorkomende verkoopfuncties:

 1. Accountmanager: Een accountmanager is verantwoordelijk voor het beheren van de relatie met bestaande klanten en het identificeren van nieuwe zakelijke kansen. De belangrijkste taken van een accountmanager zijn onder andere het onderhouden van regelmatig contact met klanten, het begrijpen van hun behoeften en het bieden van oplossingen om aan deze behoeften te voldoen. Een accountmanager moet uitstekende communicatievaardigheden hebben en in staat zijn om relaties op te bouwen en te onderhouden met klanten.
 2. Sales Executive: Een sales executive is verantwoordelijk voor het vinden van nieuwe klanten en het sluiten van deals. Dit omvat het identificeren van potentiële klanten, het pitchen van producten of diensten en het onderhandelen over prijzen en voorwaarden. Een sales executive moet resultaatgericht zijn en in staat zijn om te werken onder druk.
 3. Sales Manager: Een sales manager is verantwoordelijk voor het leiden van het verkoopteam en het behalen van de verkoopdoelstellingen van de organisatie. Dit omvat het ontwikkelen van verkoopstrategieën, het trainen en beheren van het verkoopteam en het monitoren van de prestaties. Een sales manager moet uitstekende leiderschapsvaardigheden hebben en in staat zijn om een team te motiveren en te beheren.
 4. Sales Director: Een sales director is verantwoordelijk voor het ontwikkelen en uitvoeren van de verkoopstrategie van de organisatie. Dit omvat het beheren van de verkoopafdeling en het behalen van de verkoopdoelstellingen. Een sales director moet uitstekende strategische vaardigheden hebben en in staat zijn om de markttrends te begrijpen en hierop te reageren.

In elke verkoopfunctie is het belangrijk om uitstekende communicatievaardigheden, klantgerichtheid, resultaatgerichtheid en productkennis te hebben. Daarnaast zijn er specifieke kwalificaties en ervaring vereist, afhankelijk van de functie en de organisatie. Een verkoopfunctie kan een uitdagende en belonende carrière zijn voor degenen die beschikken over de juiste vaardigheden en kwalificaties.

Verkoopwerving: Hoe vind je de beste kandidaten voor je verkoopfuncties?

Verkoopwerving is een belangrijk onderdeel van het succes van elke organisatie die producten of diensten verkoopt. Het vinden van de juiste kandidaten voor verkoopfuncties kan echter een uitdaging zijn. Hieronder vind je een overzicht van verschillende wervingsmethoden die je kunt gebruiken om de beste kandidaten te vinden voor je verkoopfuncties.

 1. Plaats vacatures op jobboards Een van de meest gebruikelijke manieren om kandidaten voor verkoopfuncties te vinden, is door het plaatsen van vacatures op jobboards. Er zijn verschillende jobboards beschikbaar waarop je je vacatures kunt plaatsen, zoals Indeed, Monsterboard, LinkedIn Jobs en Jobbird. Het plaatsen van vacatures op jobboards is relatief eenvoudig en kan snel veel sollicitaties opleveren.
 2. Huur een recruitmentbureau in Een andere manier om de beste kandidaten voor je verkoopfuncties te vinden, is door het inhuren van een recruitmentbureau dat gespecialiseerd is in verkoopwerving. Recruitmentbureaus hebben vaak een uitgebreid netwerk van potentiële kandidaten en kunnen je helpen bij het vinden van kandidaten die passen bij de specifieke eisen van je organisatie.
 3. Zoek naar kandidaten via LinkedIn LinkedIn is een populaire manier om potentiële kandidaten te vinden voor verkoopfuncties. Je kunt zoeken naar kandidaten op basis van verschillende criteria, zoals functietitel, branche en locatie. Het is ook mogelijk om vacatures te plaatsen op LinkedIn en deze te promoten onder relevante doelgroepen.
 4. Organiseer wervingsdagen Een andere manier om de beste kandidaten te vinden voor je verkoopfuncties is door het organiseren van wervingsdagen. Dit kan een effectieve manier zijn om kandidaten persoonlijk te ontmoeten en te beoordelen of ze passen bij de cultuur en waarden van je organisatie. Wervingsdagen kunnen bijvoorbeeld bestaan uit een presentatie over je organisatie en de vacatures, gevolgd door individuele sollicitatiegesprekken.

Ongeacht de wervingsmethode die je kiest, is het belangrijk om een duidelijk beeld te hebben van de vereisten voor de functie en de eigenschappen die je zoekt in een kandidaat. Door hier van tevoren goed over na te denken, kun je gerichter zoeken en de juiste kandidaten vinden voor je verkoopfuncties.

 

Het selectieproces: Hoe selecteer je de beste kandidaten voor je verkoopfuncties?

Het selectieproces voor verkoopfuncties is een cruciale stap om de beste kandidaten te vinden voor jouw organisatie. Het proces bestaat uit verschillende stappen die helpen bij het beoordelen van de vaardigheden, kennis en ervaring van kandidaten en het vinden van de beste match voor jouw verkoopfunctie. Hieronder worden de belangrijkste stappen in het selectieproces voor verkoopfuncties besproken.

 1. Het screenen van CV’s Het eerste deel van het selectieproces begint met het screenen van de CV’s van de kandidaten. Hierbij wordt gekeken naar de werkervaring, opleiding en vaardigheden van de kandidaten. Door de CV’s van kandidaten te screenen, kun je een eerste selectie maken van kandidaten die in aanmerking komen voor de verkoopfunctie.
 2. Het afnemen van interviews Het tweede deel van het selectieproces omvat het afnemen van interviews met de geselecteerde kandidaten. Tijdens het interview worden verschillende onderwerpen besproken, zoals werkervaring, motivatie, kennis van producten/diensten en verkoopervaring. Het is belangrijk om tijdens het interview ook de persoonlijkheid en communicatieve vaardigheden van de kandidaat te beoordelen.
 3. Het uitvoeren van assessments Het uitvoeren van assessments is een belangrijk onderdeel van het selectieproces voor verkoopfuncties. Hierbij worden verschillende tests afgenomen, zoals persoonlijkheids- en capaciteitstesten. Daarnaast kun je ook rollenspellen en simulaties uitvoeren om de verkoopvaardigheden van de kandidaten te beoordelen.
 4. Het controleren van referenties Het controleren van referenties is een belangrijk onderdeel van het selectieproces. Hierbij worden referenties gecontroleerd van vorige werkgevers van de kandidaat. Dit kan belangrijke informatie opleveren over de werkervaring, prestaties en vaardigheden van de kandidaat.
 5. Het maken van de uiteindelijke beslissing Na het uitvoeren van de verschillende stappen in het selectieproces, moet je als werkgever een uiteindelijke beslissing maken. Hierbij wordt gekeken naar de beoordelingen van het CV, het interview, de assessments en de referenties van de kandidaat. Op basis hiervan kun je de beste kandidaat selecteren voor de verkoopfunctie.

Het selectieproces voor verkoopfuncties is een belangrijk proces om de beste kandidaten te vinden voor jouw organisatie. Door het screenen van CV’s, het afnemen van interviews, het uitvoeren van assessments, het controleren van referenties en het maken van de uiteindelijke beslissing, kun je de beste match vinden voor jouw verkoopfunctie. Het is belangrijk om een zorgvuldig selectieproces te doorlopen om te voorkomen dat je de verkeerde persoon aanneemt voor de verkoopfunctie.

 

Training en ontwikkeling van verkoopteams:

Training en ontwikkeling van verkoopteams: Een overzicht van de verschillende manieren waarop je je verkoopteam kunt trainen en ontwikkelen, zoals het geven van trainingen, coaching en mentoring.

Het trainen en ontwikkelen van je verkoopteam is essentieel voor het behalen van verkoopsucces. Door je verkoopteam de juiste training en ontwikkelingsmogelijkheden te bieden, kunnen zij hun vaardigheden verbeteren en hun prestaties opvoeren. Hieronder vind je enkele manieren om je verkoopteam te trainen en ontwikkelen:

 1. Verkooptraining: Het geven van verkooptrainingen is een effectieve manier om de verkoopvaardigheden van je team te verbeteren. Deze trainingen kunnen worden gegeven door interne trainers of door externe professionals. Verkooptrainingen kunnen zich richten op verschillende gebieden, zoals klantenservice, onderhandelingen, productkennis en presentatietechnieken.
 2. Coaching: Coaching is een belangrijke manier om de individuele vaardigheden van je verkopers te ontwikkelen. Door persoonlijke coaching kunnen verkopers hun sterke punten benutten en hun zwakke punten verbeteren. Coaching kan worden uitgevoerd door managers, teamleiders of externe coaches.
 3. Mentoring: Mentoring is een waardevolle manier om de ontwikkeling van je verkoopteam te ondersteunen. Door middel van mentoring kunnen ervaren verkopers hun kennis en expertise delen met minder ervaren collega’s. Mentoring kan een informele of formele aanpak hebben en kan worden uitgevoerd door collega’s binnen het team of door externe mentoren.
 4. E-learning: E-learning is een handige manier om training te bieden aan verkopers die op afstand werken of die hun training willen voltooien op een tijdstip dat voor hen geschikt is. E-learningmodules kunnen worden gemaakt voor verschillende onderwerpen, zoals productkennis, verkoopvaardigheden en klantenservice.
 5. Rollenspellen: Rollenspellen zijn een effectieve manier om verkopers te trainen in situaties die vergelijkbaar zijn met de dagelijkse praktijk. Door middel van rollenspellen kunnen verkopers hun verkoopvaardigheden oefenen en feedback krijgen van hun collega’s en trainers.

 Door je verkoopteam de juiste training en ontwikkelingsmogelijkheden te bieden, kunnen zij hun vaardigheden verbeteren en hun prestaties opvoeren. Verkooptraining, coaching, mentoring, e-learning en rollenspellen zijn enkele manieren waarop je je verkoopteam kunt trainen en ontwikkelen.

 

Evaluatie van verkoopteams:

Het is belangrijk om de prestaties van je verkoopteam te meten en te evalueren om te kunnen bepalen of ze succesvol zijn en om gebieden te identificeren die kunnen worden verbeterd. Hieronder staan enkele manieren om de prestaties van je verkoopteam te meten en te verbeteren:

 1. Verkoopcijfers bijhouden: Een van de meest voor de hand liggende manieren om de prestaties van je verkoopteam te meten, is door hun verkoopcijfers bij te houden. Je kunt hun prestaties op individueel niveau bijhouden en ook de prestaties van het team als geheel. Door deze gegevens bij te houden, kun je trends identificeren en zien of er verbetering nodig is.
 2. Kwaliteit van verkoopgesprekken: Het is ook belangrijk om de kwaliteit van de verkoopgesprekken te evalueren. Je kunt dit doen door de gesprekken op te nemen en te beoordelen op basis van de verkoopvaardigheden die je belangrijk vindt. Dit kan helpen bij het identificeren van gebieden waar de verkopers extra training of coaching nodig hebben.
 3. Klanttevredenheid: Het meten van klanttevredenheid is ook een goede manier om de prestaties van je verkoopteam te evalueren. Je kunt klanten vragen om feedback te geven over de interacties die ze hebben gehad met het verkoopteam en op basis daarvan bepalen waar verbeteringen nodig zijn.
 4. Evaluatiegesprekken: Door regelmatig evaluatiegesprekken te voeren met je verkoopteam, kun je hun prestaties bespreken en eventuele problemen bespreken. Je kunt deze gesprekken gebruiken om doelen te stellen voor individuele verkopers en het team als geheel en om hun vooruitgang te volgen.

Om de prestaties van je verkoopteam te verbeteren, kun je verschillende strategieën gebruiken, zoals:

 1. Coaching en training: Door coaching en training te bieden aan je verkoopteam, kunnen ze hun vaardigheden verbeteren en zich ontwikkelen. Je kunt interne trainingen organiseren of externe trainers inhuren om je team te trainen.
 2. Erkenning en beloningen: Door je verkoopteam te erkennen voor hun prestaties en beloningen te geven, kun je hun motivatie verhogen en hun prestaties verbeteren. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van bonussen, prijzen of andere incentives.
 3. Verbetering van interne processen: Het kan zijn dat de prestaties van het verkoopteam worden beïnvloed door interne processen. Door deze processen te verbeteren, kun je het verkoopteam ondersteunen en hun prestaties verbeteren. Dit kan bijvoorbeeld gaan om verbeteringen in de verkoopfunnel of het verbeteren van de samenwerking tussen verschillende afdelingen.

Door de prestaties van je verkoopteam regelmatig te meten en te evalueren, kun je gebieden identificeren waar verbetering nodig is en strategieën implementeren om de prestaties van je team te verbeteren.

 

In dit artikel hebben we besproken wat verkoopwerving inhoudt en waarom het belangrijk is voor het vinden van de beste kandidaten voor je verkoopfuncties. We hebben een overzicht gegeven van de belangrijkste vaardigheden en kwalificaties die vereist zijn voor verkoopfuncties, en besproken welke verschillende soorten verkoopfuncties er zijn.

Daarnaast hebben we verschillende wervingsmethoden besproken die je kunt gebruiken om de beste kandidaten te vinden, en hebben we het selectieproces behandeld om te zorgen dat je de juiste kandidaten selecteert. Verder hebben we gekeken naar manieren om je verkoopteam te trainen, ontwikkelen en te evalueren.

Om de beste kandidaten voor je verkoopfuncties te vinden, is het belangrijk om te investeren in een goed wervingsproces en om het selectieproces zorgvuldig te doorlopen. Door het inzetten van de juiste wervingsmethoden en het trainen en ontwikkelen van je verkoopteam, kun je ervoor zorgen dat je verkoopteam optimaal presteert en je verkoopdoelen behaalt.

Al met al raden we aan om verkoopwerving in te zetten via een gespecialiseerd bureau om de beste kandidaten voor je verkoopfuncties te vinden en je verkoopteam te laten groeien en presteren.

Contact

Heeft u een vraag of wilt u dat wij contact met u op nemen, gebruik dan eenvoudig onderstaand formulier. Vul alle verplichte gegevens (aangeduid met *) in, zodat we u zo goed mogelijk kunnen helpen.

Sending
 

©2024 Powered by JOTMARDRISEP

Sales recruitment werving en selectie

Algemene Voorwaarden

Tarieven

Disclaimer

× Hoe kan ik je helpen?

Log in with your credentials

Forgot your details?