Sollicitatiegesprekken kunnen zenuwslopend zijn. Je hebt misschien al de nodige onderzoek en voorbereiding gedaan, maar de manier waarop je jezelf presenteert, kan de doorslag geven. Lichaamstaal, oogcontact en stemgebruik zijn de geheime wapens die je kunt inzetten om een onvergetelijke eerste indruk te maken.

Sollicitatiegesprek - tips

Hier zijn enkele tips om je op weg te helpen:

Lichaamstaal – De Stille Communicator

 1. De Perfecte Handdruk: Het begint met een handdruk. Een stevige, zelfverzekerde handdruk laat zien dat je vertrouwen hebt. Zorg ervoor dat het niet te zacht of te hard is, want je wilt geen pijn doen.
 2. Zithouding: Wanneer je gaat zitten, blijf dan rechtop maar niet stijf. Leun iets naar voren om je interesse in het gesprek te tonen. Een ontspannen maar alerte houding straalt vertrouwen uit.
 3. Glimlachen: Een vriendelijke glimlach kan wonderen verrichten. Het laat zien dat je sympathiek en enthousiast bent, twee eigenschappen die werkgevers graag zien.
 4. Oogcontact: Maak regelmatig oogcontact met de interviewer. Het toont zelfvertrouwen en oprechtheid. Maar onthoud, overdrijf het niet, want je wilt niet als een starende wedstrijd winnaar overkomen.
 5. Handbewegingen: Gebruik je handen om je woorden te benadrukken, maar overdrijf niet. Te veel handbewegingen kunnen afleiden van je boodschap.
 6. Lichaamssignalen: Let op je lichaamstaal. Vermijd fronsen, kruisen van de armen of andere signalen die negatieve emoties kunnen overbrengen. Je wilt een positieve en enthousiaste indruk maken.

Oogcontact – De Poort naar Verbinding

 1. Gemeten Oogcontact: Tijdens het gesprek, probeer ongeveer 60-70% van de tijd oogcontact te houden. Hiermee laat je zien dat je geïnteresseerd bent en toegewijd aan het gesprek.
 2. Kijken naar de Interviewer: Wanneer je luistert, kijk dan naar de persoon die spreekt. Het toont respect en betrokkenheid bij wat ze zeggen.
 3. Ontspannen Blik: Probeer een ontspannen en vriendelijke blik te behouden. Dit creëert een comfortabele sfeer en toont jouw menselijke kant.

Stemgebruik – De Melodie van Je Persoonlijkheid

 1. Volume en Duidelijkheid: Spreek met een heldere en goed gearticuleerde stem. Zorg ervoor dat de interviewer je goed kan verstaan.
 2. Snelheid: Let op je spreektempo. Praat niet te snel, want dat kan leiden tot verwarring. Houd een gematigd tempo aan.
 3. Toon en Intonatie: Varieer je toon en intonatie om enthousiasme en betrokkenheid te tonen. Vermijd monotoon spreken, want dat kan saai overkomen.
 4. Pauzes: Neem af en toe korte pauzes. Dit geeft de interviewer de kans om te reageren of vragen te stellen en toont dat je goed kunt luisteren.
 5. Luister Actief: Laat zien dat je actief luistert. Knik af en toe en gebruik bevestigende woorden zoals “ja” of “ik begrijp het” om de interviewer te laten weten dat je betrokken bent bij het gesprek.
 6. Vertrouwen: Spreek met vertrouwen, maar vermijd arrogantie. Toon respect voor de interviewer en laat zien dat je collegiaal en professioneel bent.

Onthoud dat je natuurlijk en authentiek moet blijven tijdens het gesprek. Het gaat er niet om een act op te voeren, maar om je beste zelf te presenteren. Oefen deze tips voor het interview, bijvoorbeeld met vrienden of familie, om je comfortabeler te voelen. Met de juiste lichaamstaal, oogcontact en stemgebruik kun je die droombaan binnen handbereik brengen.

 

Veel succes!

https://salesrecruitmentgroup.nl/

0 Comments

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Contact

Heeft u een vraag of wilt u dat wij contact met u op nemen, gebruik dan eenvoudig onderstaand formulier. Vul alle verplichte gegevens (aangeduid met *) in, zodat we u zo goed mogelijk kunnen helpen.

Sending
 

©2024 Powered by JOTMARDRISEP

Sales recruitment werving en selectie

Algemene Voorwaarden

Tarieven

Disclaimer

× Hoe kan ik je helpen?

Log in with your credentials

Forgot your details?