Sales Manager Functieomschrijving

Wat doet een Sales Manager?

Als Sales Manager  ben je verantwoordelijk voor de organisatie, coördinatie en het beheer van de verkoop van bepaalde producten of diensten.

In grote bedrijven zijn er meestal meerdere Sales Managers, bijvoorbeeld één per afgebakende regio waaraan het bedrijf verkoopt.

 

Beste Sales manager

Enkele belangrijke taken zijn:

Een verkoopplan op stellen waarin je de kwantitatieve en kwalitatieve verkoopresultaten vastlegt. Ook de periode waarin je ze wil behalen komt in het verkoopplan terecht. Je volgt de doelstellingen op en neemt de resultaten onder de loep. Deze zal je regelmatig aan de general manager moeten voorleggen. Hierbij zal je je sales management strategieën uit de doeken moeten doen en oplossingen voorstellen bij bepaalde pijnpunten. Voor een baan als sales manager heb je daarom een sterk probleemoplossend en analytisch vermogen nodig. Een goede salesmanager begrijpt verkooptrends en kan hier passend op reageren, hij of zij is in staat markten te analyseren.

Als Sales Manager geef je leiding aan een team van verkopers/account managers. Je hoort hen te inspireren, adviseren en coachen, en eventuele trainingsbehoeftes te identificeren.

Je zorgt ook voor de goede opvang en training van nieuwe verkopers/vertegenwoordigers. Daarom is het van belang dat je goede people management skills hebt als sales manager. Je moet (eventueel met een sales recruitment bureau) ook een rol spelen in het rekruteren van de beste salesprofielen voor je team.

De eigenlijke verkoop gebeurt door het team van verkopers waaraan je leiding geeft, maar vaak heb je zelf ook nog  contact met de klanten hebt. Je zal nog steeds regelmatig relaties met klanten moeten aanknopen en onderhouden.

Een commerciële instelling, strategisch inzicht en klantgerichtheid is daarom van sterk belang. Het is ook essentieel dat je sterke communicatievaardigheden hebt, zowel voor het contact met klanten als met teamleden. Tenslotte hoor je ook enkele administratieve zaken op orde te houden, zoals het bewaken en structureren van het offertetraject.

Andere namen voor Salesmanager zijn: sales director, commercieel directeur, commercieel manager, commercieel verantwoordelijke en sales supervisor.

 

Wat zijn de belangrijkste competenties van een Sales Manager?

  • Strategische en commerciële instelling
  • Probleemoplossende en analytische geest
  • Klantgerichtheid
  • Sterke leiderschapskwaliteiten: leiding kunnen geven en coachen.
  • Organisatietalent
  • Duidelijk kunnen communiceren
  • Sales management skills
  • Sociale en spontane persoonlijkheid met groot inlevingsvermogen.
  • Resultaatgerichtheid
  • Talenkennis is een meerwaarde

 

Sales Manager, salesmanager

WAT MAAKT JE DE BESTE SALESMANAGER?

Een salesteam wordt pas een goed salesteam als er een topper van een sales manager aan het roer is. Deze manager moet teamleden inspireren en motiveren zodat de verkopers en account managers hierdoor boven zichzelf uitstijgen.

Maar hoe motiveer en inspireer je je salesteam eigenlijk?

Tips voor de Sales Manager

Zorg dat je uitdagende doelen stelt. Bij het vooraf vaststellen van de te behalen doelen is het belangrijk om ervoor te zorgen dat deze vooral uitdagend zijn. Zit er voor je salesteam geen uitdaging in de job dat ze doen, dan zal hun aandacht verslappen en zullen ze geneigd zijn achterover te gaan leunen. De doelen moeten uiteraard doelen wel realistisch zijn.
Zorg voor goede communicatie. Zijn de doelen helder, informeer je teamleden dan regelmatig over de algehele voortgang van het team en over ieders voortgang afzonderlijk. Laat je teamleden weten of alles nog op schema loopt en of er ondertussen dingen gewijzigd zijn.

Geef zelf het goede voorbeeld

Goed communiceren met je teamleden is heel belangrijk, maar nóg belangrijker is het misschien wel om als manager zélf het goede voorbeeld te geven.
Zorg voor de juiste tools voor het salesteam!.

Het feit dat je salesteam tijdens hun werkzaamheden niet kunnen beschikken over bijvoorbeeld een goed CRM-systeem en niet kunnen rekenen op interne ondersteuning werkt voor doorgaans zeer demotiverend, luister dus goed naar ze en zorg voor de juiste tools.

Wat doet een Sales Manager – Vier alle successen!

Wanneer je salesteam goed presteert, laat dat dit niet onopgemerkt, maar vier het met iedereen, dus ook met andere ondersteunende afdelingen!. Geef een goed presterend teamlid complimenten en draag zorg voor de juiste beloning. . Denk ook eens aan een teamuitje of iets anders leuks.

 

Werving Sales Manager – Sales Management Recruitment – Sales Manager Functieomschrijving

Op zoek naar een nieuwe Sales Manager of benieuwd of wij een nieuwe uitdaging voor je hebben als Sales Manager?

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Contact

Heeft u een vraag of wilt u dat wij contact met u op nemen, gebruik dan eenvoudig onderstaand formulier. Vul alle verplichte gegevens (aangeduid met *) in, zodat we u zo goed mogelijk kunnen helpen.

Sending
 

©2023 Powered by JOTMARDRISEP

Sales recruitment werving en selectie

Algemene Voorwaarden

Tarieven

Disclaimer

Log in with your credentials

Forgot your details?