Een sales consultant (voor ERP) is iemand die verantwoordelijk is voor het verkopen van ERP-systemen (Enterprise Resource Planning) aan bedrijven.

Dit kan onder meer inhouden:

 • Advies geven over welk ERP-systeem het beste past bij de specifieke behoeften van een bedrijf
 • Demonstraties geven van de functionaliteiten van een ERP-systeem
 • Het opstellen van offertes en contracten
 • Opvolging van de verkoop en ondersteuning bieden tijdens de implementatie van het systeem

Een sales consultant moet vaak zeer technisch onderlegd zijn, zodat hij of zij de klanten adequaat kan adviseren over de mogelijkheden van de verschillende systemen. Hij of zij moet ook vaak een goede verkooptechnieken hebben, om ervoor te zorgen dat de klanten overtuigd worden van de voordelen van het aangeschafte systeem.

Dit zijn dus de eigenschappen die een sales consultant (voor ERP) zou moeten hebben om succesvol te zijn in zijn of haar werk:

 1. Technische kennis: Een sales consultant voor ERP moet zeer goed op de hoogte zijn van de verschillende ERP-systemen die beschikbaar zijn op de markt, evenals de verschillende functies en voordelen die deze bieden. Dit zorgt er voor dat ze een klant kunnen adviseren welk systeem het beste past bij hun specifieke behoeften.
 2. Goede communicatievaardigheden: Een sales consultant (ERP) moet in staat zijn om complexe technische informatie op een duidelijke en begrijpelijke manier te presenteren aan klanten die niet technisch onderlegd zijn.
 3. Verkoopvaardigheden: Een sales consultant moet ook sterk zijn in verkoopvaardigheden, zoals het overtuigen van klanten om een ERP-systeem te kopen. Dit betekent dat hij of zij een goede luisteraar moet zijn, de klant begrijpt en hun specifieke behoeften begrijpt.
 4. Analytisch vermogen: Een sales consultant moet in staat zijn om snel de kern van een probleem te analyseren en te begrijpen hoe een ERP-systeem hierbij kan helpen.
 5. Flexibiliteit: Een sales consultant moet flexibel zijn in zijn of haar benadering, aangezien geen twee klanten hetzelfde zijn. Dit betekent dat hij of zij snel moet kunnen schakelen tussen verschillende verkoopstrategieën om de juiste oplossing te bieden voor een specifieke klant.
 6. Klantgerichtheid: Een sales consultant voor moet een klantgerichte houding hebben, het is belangrijk om te begrijpen dat de klant in eerste plaats moet komen en de oplossing moet bieden die het beste aansluit bij de klantwensen en -behoefte.
 7. Project management: Een sales consultant zal zich vaak moeten concentreren op meerdere projecten tegelijkertijd, dus het vermogen om deze projecten efficiënt en effectief te beheren is belangrijk.

sales consultant erp

Naast de eigenschappen die ik in mijn vorige antwoord genoemd heb, zijn er ook bepaalde karaktereigenschappen die belangrijk zijn voor een sales consultant voor ERP. Hier zijn een aantal voorbeelden:

 1. Proactief: Een sales consultant voor ERP moet proactief zijn en initiatief nemen om klanten te benaderen, leads te genereren en verkoopkansen te identificeren.
 2. Doorzettingsvermogen: Het verkopen van ERP-systemen kan een complex proces zijn, dus een sales consultant moet doorzettingsvermogen hebben om te blijven volhouden, zelfs als het gaat om afwijzingen of uitdagingen.
 3. Zelfverzekerdheid: Een sales consultant moet zelfverzekerd zijn en overtuigd zijn van de waarde die hij of zij aan een klant kan bieden. Dit is belangrijk om klanten te overtuigen om een ERP-systeem te kopen.
 4. Probleemoplossend vermogen: Een sales consultant moet in staat zijn om snel en efficiënt problemen op te lossen die zich kunnen voordoen tijdens de verkoop- of implementatieproces.
 5. Samenwerkingsgericht: Een sales consultant voor ERP zal vaak samenwerken met andere afdelingen binnen een organisatie, zoals IT of Financiën, om ervoor te zorgen dat een klant de juiste oplossing krijgt. Samenwerken verhoogt de kans op slagen.
 6. Stressbestendigheid: Verkoop kan soms stressvol zijn, dus een sales consultant voor ERP moet stressbestendig zijn en in staat zijn om onder druk te werken en omgaan met veranderde situaties.
 7. Integriteit: Een sales consultant voor ERP moet een hoge integriteit hebben, om ervoor te zorgen dat hij of zij de belangen van de klant vooropstelt en transparant communiceert over de mogelijkheden en beperkingen van een ERP-systeem.

Specifieke taken

 1. Klantenbenadering en -acquisitie: Een sales consultant voor ERP zal proactief klanten benaderen en kansen identificeren om ERP-systemen te verkopen. Dit kan bijvoorbeeld door het opstellen van een doelgroep en het benaderen van potentiële klanten.
 2. Advies geven: Een sales consultant voor ERP zal klanten adviseren over welk ERP-systeem het beste past bij hun specifieke behoeften en hoe het systeem hun bedrijfsprocessen kan verbeteren.
 3. Demonstraties geven: Een sales consultant voor ERP zal demonstraties geven van de functionaliteiten van een ERP-systeem om klanten een beeld te geven van hoe het systeem hun bedrijf kan helpen.
 4. Offertes opstellen: Een sales consultant voor ERP zal offertes opstellen voor klanten, inclusief een gedetailleerde beschrijving van de functionaliteiten van het aangeboden ERP-systeem en de kosten hiervan.
 5. Contracten sluiten: Een sales consultant voor ERP zal contracten sluiten met klanten die een ERP-systeem willen aanschaffen, en ervoor zorgen dat de klant de juiste licenties, ondersteuning en services koopt die voor hun nodig zijn.
 6. Verkoopvolg- en klanttevredenheidsonderzoek: Een sales consultant voor ERP zal volgen hoe de verkoop verloopt en hoe tevreden de klanten zijn met het aangeschafte ERP-systeem.
 7. Ondersteuning bij implementatie: Een sales consultant voor ERP zal ook ondersteuning bieden aan klanten tijdens de implementatie van het ERP-systeem, bijvoorbeeld door het helpen bij het testen en trainen van gebruikers.
 8. Markttrends: Een sales consultant voor ERP zal op de hoogte blijven van de markttrends, innovaties en nieuwe ontwikkelingen in de ERP-markt, zodat hij of zij klanten op de juiste manier kan adviseren.

Opleiding

Om sales consultant ERP te worden, is er geen specifieke opleiding vereist, echter is het wel handig om een opleiding in verkoop, marketing of informatica te hebben. Dit geeft je een breder begrip van de technologie en marketingstrategieën die nodig zijn voor het verkopen van ERP-systemen.

Sommige mensen beginnen hun carrière als verkoopmedewerker of accountmanager, waarna ze zich specialiseren in ERP-verkoop. Andere personen starten als IT-medewerker of consultant, waarna ze de stap zetten naar ERP-verkoop.

Salaris

Het salaris van een sales consultant ERP kan variëren afhankelijk van de grootte van de organisatie, de ervaring van de sales consultant en de specifieke verkoopdoelstellingen. In Nederland, een sales consultant voor ERP zou een salaris kunnen verdienen tussen de €35,000 en €90,000 per jaar. Dit kan verder variëren tussen een vast salaris, of een gecombineerd vast salaris en commissie. Bovendien, sales consultant voor ERP kan andere voordelen zoals een auto van de zaak, telefoon en laptop verwachten.

 

Werving Sales Consultant

 

Contact

Heeft u een vraag of wilt u dat wij contact met u op nemen, gebruik dan eenvoudig onderstaand formulier. Vul alle verplichte gegevens (aangeduid met *) in, zodat we u zo goed mogelijk kunnen helpen.

Sending
 

©2023 Powered by JOTMARDRISEP

Sales recruitment werving en selectie

Algemene Voorwaarden

Tarieven

Disclaimer

Log in with your credentials

Forgot your details?