Waarom cloud computing?
Waar in het verleden ICT-diensten, zoals software, databases, servers en netwerken werden gedownload op een fysieke computer of server, geven cloud computing diensten mensen toegang tot dezelfde soort toepassingen, maar dan online. Meer dan 45% van de Nederlandse ondernemingen met 10 tot 50 medewerkers werken in de cloud. Bij grotere bedrijven met meer dan 250 medewerkers ligt het percentage dat met cloudoplossingen werkt zelfs boven de 80%.
Wat maakt het zo aantrekkelijk voor bedrijven om over te stappen op werken in de cloud?
Cloud computing verhoogt efficiëntie en helpt bij het verbeteren van de cashflow, maar dat is lang niet alles. We hebben de belangrijkste cloud computing voordelen voor je op een rijtje gezet:
Voordelen van cloudcomputing
Cloudcomputing betekent een grote verandering in denken vergeleken met de traditionele manier waarop bedrijven over ICT-bronnen dachten. Er zijn zeven algemene redenen waarom organisaties cloud computing gaan gebruiken:
De Kosten
Cloud computing elimineert de noodzaak om kosten te maken voor de aanschaf van hardware en software en voor het opzetten en beheren van eigen on-site datacenters (rekken met servers, de elektriciteit die dag en nacht nodig is voor stroomvoorziening en koeling, en de ICT-experts die de infrastructuur moeten beheren). Dat loopt snel in de papieren.
De Snelheid
De meeste cloudcomputingservices worden als self-service op aanvraag geleverd. Daardoor kunnen zelfs grote aantallen computerbronnen in enkele minuten worden ingericht, en meestal kan dat via een paar muisklikken. Dit alles biedt bedrijven veel flexibiliteit en zorgt voor minder druk tijdens het plannen van capaciteit.
Wereldwijde schaal
Een van de voordelen van cloudcomputingservices is de mogelijkheid tot flexibele schaalaanpassing. In cloud termen gesproken, houdt dat in dat het juiste aantal ICT-bronnen wordt geleverd (bijvoorbeeld meer of minder rekenkracht, opslag, bandbreedte) afgesteld op de behoefte van dat moment en vanaf de juiste geografische locatie.
Productiviteit
On-site datacenters vereisen veel rekken en veel gestapel, hardware die moet worden ingesteld, softwarepatches die moeten worden geïnstalleerd en andere tijdrovende taken die met het beheer van IT zijn gemoeid. Cloudcomputing maakt veel van deze taken overbodig, zodat IT-teams hun tijd kunnen besteden aan het bereiken van belangrijkere bedrijfsdoelstellingen.
Prestaties
De omvangrijkste cloudcomputingservices worden op een wereldwijd netwerk van beveiligde datacenters uitgevoerd. Ze worden regelmatig bijgewerkt naar de laatste nieuwe generatie, snelle en efficiënte computinghardware. Dit heeft diverse voordelen in vergelijking met de noodzaak tot het hebben van een enkel bedrijfsdatacenter, waaronder een verminderde netwerklatentie voor toepassingen en grotere schaalvoordelen.
Betrouwbaarheid
Cloudcomputing maakt zaken als het maken van back-ups van gegevens, noodherstel na een ramp en het waarborgen van de bedrijfscontinuïteit eenvoudiger en goedkoper, omdat gegevens gespiegeld kunnen worden op meerdere redundante sites in het netwerk van de cloudprovider.
Beveiliging
Veel cloudproviders bieden een uitgebreide serie beleidsregels, technologieën en regelingen die uw algehele beveiligingspostuur versterken. Zo worden uw gegevens, apps en infrastructuur beschermd tegen potentiële bedreigingen.
Voordelen van cloudcomputing
Typen cloudservices:
Verschil tussen IaaS, PaaS, serverloos en SaaS
4 hoofdcategorieën worden onderverdeeld: Infrastructure as a Service (IaaS), Platform as a Service (PaaS), serverloos en Software as a Service (SaaS).
Infrastructure as a service (IaaS)
De meest elementaire categorie cloudcomputingservices. Met IaaS huurt u een IT-infrastructuur (servers en virtuele machines (VM’s), opslag, netwerken, besturingssystemen) bij een cloudprovider op basis van betalen per gebruik.
IaaS
Platform as a Service (PaaS)
PaaS (Platform as a Service) verwijst naar cloudcomputingservices die bestaan uit de levering op aanvraag van een omgeving voor het ontwikkelen, testen, leveren en beheren van softwaretoepassingen. PaaS is ontworpen voor ontwikkelaars die eenvoudig en snel mobiele en web-apps willen maken, zonder dat ze zich bezig hoeven te houden met het opzetten of het beheren van de onderliggende infrastructuur van de servers, de opslag, het netwerk en de databases die nodig zijn voor de ontwikkeling van deze toepassingen.
PaaS
Serverloze computing, dat een overlap vertoont met PaaS, richt zich op de ontwikkeling van de functionaliteit van apps zonder voortdurend tijd te moeten besteden aan het beheer van de servers en infrastructuur die dat vereisen. De cloudprovider handelt de installatie, de capaciteitsplanning en het serverbeheer voor u af. Serverloze architecturen zijn zeer schaalbaar, op gebeurtenissen gebaseerd en maken alleen gebruik van resources wanneer een bepaalde functie wordt gebruikt of zich een trigger voordoet.
Meer informatie over serverloze computing
Software as a Service (SaaS)
SaaS (Software-as-a-Service) is een methode voor de levering van softwaretoepassingen via internet. Dit gebeurt op aanvraag en doorgaans op basis van een abonnement. Met SaaS zijn cloudproviders in staat de softwaretoepassingen en de onderliggende infrastructuur te hosten en te beheren, en onderhoudstaken uit te voeren zoals het installeren van software-upgrades en beveiligingspatches. Gebruikers maken verbinding met de toepassing via internet, meestal met een webbrowser op hun telefoon, tablet of pc.
Recente reacties